Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinská armáda má pod kontrolou situáciu vo Vovčansku: Rusko musí na Ukrajine zvíťaziť s minimálnymi ľudskými stratami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - V juhoruskej Volgogradskej oblasti dnes vykoľajil nákladný vlak, podľa ruských železníc je na vine "zásah nepovolaných osôb", informovala agentúra RIA Novosti. Ruskojazyčný server BBC napísal, že vlak pravdepodobne vykoľajil po útoku dronu. Všetko sa zaobišlo bez zranení, vlaková doprava v mieste bola zastavená. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 810

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 810 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Dvaja dobrovoľníci, ktorí prišli do mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti, sú nezvestní už štyri dni a možno ich zastrelili ruskí vojaci, informovali miestne úrady 14.

21:00 Útoky ruskej armády na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny si v utorok vyžiadali 20 zranených vrátane troch detí, informovala britská stanica BBC.

20:34 Blinken pri návšteve Kyjeva zdôrazňuje dlhodobý bezpečnostný záväzok USA voči Ukrajine. "V rámci našej vlastnej desaťročnej dohody budú USA podporovať obranu a bezpečnosť Ukrajiny v celom rade základných spôsobilostí," povedal Blinken.

19:41 Francúzsko posiela Ukrajine novú sériu rakiet zem-vzduch Aster 30 určených pre už dodané systémy protivzdušnej obrany SAMP/T-MAMBA. Vo francúzskom parlamente o tom v utorok informoval minister obrany Sébastien Lecornu. 

19:11 Polovica ukrajinských utečencov v Nemecku, Poľsku a Česku uviedla, že podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS) zverejneného 14. mája je "menej pravdepodobné, že sa vrátia" na Ukrajinu.

18:55 Úrady na Srí Lanke evidujú najmenej 280 svojich občanov, ktorí sa dali naverbovať do vojny na Ukrajine, informovala v utorok agentúra AFP. K týmto zisteniam úrady dospeli po tom, ako ministerstvo obrany vytvorilo špeciálny tím na zhromažďovanie informácií o Srílančanoch, ktorí išli do vojny, aby bojovali na strane Ruska či Ukrajiny, a žiadali občanov, aby takéto prípady nahlásili. Rezort nateraz kontaktovalo najmenej 280 rodín, ktorých príslušníci odcestovali bojovať na Ukrajinu.

18:06 Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, v utorok formálne schválili kandidátov na posty šéfov 15 ministerstiev, ktoré im minulý týždeň predložil staronový premiér Michail Mišustin. Informuje správa agentúry RIA Novosti.

17:55 Spojené kráľovstvo nebude nútiť ani presviedčať Ukrajinu, aby prijala zlú mierovú zmluvu, najmä tú, ktorá má za následok stratu územia, povedal minister obrany Grant Shapps v rozhovore pre Times Radio 14.

17:20 Jednou z priorít Ruska je dosiahnuť víťazstvo v bojoch na Ukrajine s minimálnymi ľudskými stratami. V utorok to na pôde Rady federácie, hornej komory parlamentu, povedal Andrej Belousov, nominant ruského prezidenta Vladimira Putina na funkciu ministra obrany, ktorý je pripravený "vynaložiť všetky svoje sily, zdravie a v prípade potreby aj život na vyriešenie zadaných úloh". Informuje správa agentúry Reuters.

17:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v piatok Madrid a stretne sa so španielskym kráľom Filipom VI., uviedol kráľovský palác v utorkovom vyhlásení. Rokovať bude následne aj so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. Bližšie informácie o dôvode návštevy nie sú známe, napísala agentúra Reuters.

16:45 Často opakovaný príbeh, že „Ukrajina odmietla mierovú dohodu ponúknutú Ruskom na jar 2022“, je „jednou z obľúbených lží, ktoré Rusko propaguje,“ uviedol minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo videopríhovore zverejnenom na X 14. mája.

16:00 Toto je najnovšie vydanie týždenného bulletinu ukrajinského poslanca Yaroslava Zhelezniaka „Ukrajinská ekonomika v skratke“, ktorý obsahuje kroky prijaté v ukrajinskom parlamente v súvislosti s obchodom, ekonomikou a medzinárodnými finančnými programami.

15:32 Ruský Najvyšší súd v utorok zamietol odvolanie proti rozsudku, ktorý súd nižšieho stupňa vyniesol nad opozičným politikom Vladimirom Kara-Murzom na základe obvinení z vlastizrady, spolupráce s nežiaducou organizáciou a šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Kara-Murza bol za to odsúdený na 25 rokov väzenia. Trest si odpykáva vo väzení s maximálnym stupňom stráženia.

15:00 Estónska vláda neviedla žiadne konkrétne diskusie o vyslaní jednotiek krajiny na Ukrajinu, uviedol 14. mája minister obrany Hanno Pevkur podľa verejnoprávnej stanice ERR.

14:45 Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne balistické strely Bulava, informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenia na výrobcu týchto zbraní pre ruské médiá.

14:26 Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že má pod kontrolou situáciu v meste Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. V dôsledku rozsiahlych ruských vzdušných útokov sa však musela stiahnuť z neďalekej obce Lukianci. Informuje správa agentúry Reuters.

13:45 Ruský prezident Vladmir Putin vymenoval v utorok niekdajšieho dlhoročného tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaja Patruševa za svojho prezidentského poradcu v oblasti lodiarstva. Šéf Kremľa k tomuto kroku pristúpil v rámci zmien vo vojenskom vedení, informuje agentúra AFP.

13:00 Ruská armáda uvádza, že jej sily získali kontrolu nad západnou a severnou časťou mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti, napísala dnes ruská štátna agentúra TASS. Agentúra Reuters ale s odvolaním sa na ukrajinskú armádu uviedla, že situácia v obci, ktorá leží severovýchodne od druhého najväčšieho mesta krajiny Charkova, je pod kontrolou.

12:53 Bezpečnejšie počítačové siete a komunikačné kanály budú pre Ukrajinu kľúčové pre úspechy na bojisku proti ruským agresorom. Na konferencii v britskom Birminghame to dnes povedal šéf odboru pre kyberbezpečnosť Bieleho domu Harry Coker. Na podujatí vystúpila aj riaditeľka britskej tajnej služby GCHQ Anne Keastová-Butlerová. Obaja predstavitelia hovorili aj o narastajúcich kybernetických hrozbách z Číny; GCHQ teraz na obranu v tomto smere podľa riaditeľky investuje viac ako do ktorejkoľvek inej jednotlivej misie.

12:38 Bolo by naivné tvrdiť, že Ukrajina dokáže v dohľadnej dobe úplne obnoviť kontrolu nad svojím územím. Rusko sa nevzdá oblastí, ktoré teraz okupuje. Najskôr je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní. V televízii Sky News to povedal český prezident Petr Pavel.

11:57 Zatiaľ nepadlo konečné rozhodnutie o tom, či predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pôjde na mierový summit o Ukrajine, ktorý sa na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uskutoční 15. a 16. júna vo Švajčiarsku. Pre komerčnú televíziu ATV to uviedol v utorok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Zelenskyj mal s Orbánom 8. mája telefonický rozhovor, v rámci ktorého maďarského ministerského predsedu pozval na mierový summit.

11:56 Vykoľajenie vlaku vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska spôsobil ukrajinský dronový útok, uviedli v utorok ruské médiá. Informuje o tom agentúra Reuters. Ruské železnice v utorok ráno uviedli, že vlak sa vykoľajil v stanici Kotluban v dôsledku "zásahu neautorizovaných osôb". Podľa ruských médií je príčinou dronový útok, o ktorom informoval napríklad populárny kanál Baza na sociálnej sieti Telegram, ktorý je napojený na ruské tajné služby.

10:44 Európska únia chce radikálne znížiť Rusku zisk z vývozu energetických nosičov, ale tomu by mohlo zabrániť ďalšie maďarské veto. Píše o tom týždenník Politico a server atv.hu. Proti ruským sankciám týkajúcim sa zemného plynu by mohlo prísť ďalšie maďarské veto. Podľa bruselských zdrojov totiž Budapešť chce blokovať 14. sankčný balík s odôvodnením, že to by to zvýšilo náklady Maďarska na energie.

10:43 Ruská armáda uvádza, že jej sily získali kontrolu nad západnou a severnou časťou mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti, napísala dnes ruská štátna agentúra TASS. Agentúra Reuters ale s odvolaním sa na ukrajinskú armádu napísala, že situácia v obci, ktorá leží severovýchodne od druhého najväčšieho mesta krajiny Charkova, je pod kontrolou.

10:29 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na utorkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní a ďalšie dodávky sú na ceste. Píše o tom agentúra Reuters.

10:01 Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. V utorok ráno utrpeli pri ruskom ostreľovaní zranenia jeden muž a tri ženy, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

9:28 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili troch ľudí a 18 zranili, informovali regionálne úrady 14. mája. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

8:30 V Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, bolo 14. mája ráno počas leteckého poplachu počuť výbuchy. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

8:21 Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok nad Belgorodskou oblasťou zneškodnili 25 rakiet vypálených z územia Ukrajiny, informuje o tom správa z agentúry AFP. V oblasti bol stav pohotovosti a bolo počuť explózie. Informácie o zneškodnených raketách však nebolo možné bezprostredne overiť.

8:06 Generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním na nemenovaný zdroj v bezpečnostných službách. Píše o tom agentúra Reuters.

"Prípad vyšetruje hlavný armádny vyšetrovací úrad Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie. Vyšetrovateľ už oslovil súd s výberom preventívnych opatrení pre generála vo forme zotrvania vo väzbe," informovala agentúra TASS s odvolaním na anonymný zdroj.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu na poste ministra obrany nahradil Sergeja Šojgua civilným ekonómom Andrejom Belousovom a exminister sa stane tajomníkom Rady bezpečnosti Ruskej federácie.

7:45 Ukrajina v noci na dnes zničila všetkých 18 dronov, ktorými na ňu útočilo Rusko, uviedlo ukrajinské letectvo. Rusko zase informovalo o 25 raketách, ktoré jej protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblasťou. Píše o tom agentúra Reuters.

7:08 Ukrajinský vrchný veliteľ a minister obrany diskutovali v pondelok s vysokými americkými vládnymi predstaviteľmi o vojenskej pomoci a situácii na fronte, oznámil hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

6:55 Nemecký kancelár Olaf Scholz miernil očakávania od mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa bude konať v júni vo Švajčiarsku, informovala v pondelok agentúra DPA. "Nikto by nemal mať prehnané očakávania, nejdeme tam dohadovať ukončenie vojny," vyhlásil Scholz v rozhovore s nemeckým spravodajským magazínom Stern.

6:30 Spojené štáty v pondelok vyhlásili, že zmena vo vedení ruského ministerstva obrany nariadená šéfom Kremľa Vladimirom Putinom svedčí o jeho zúfalstve pokračovať v invázii na Ukrajinu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Putin v nedeľu krátko po novej ofenzíve ruskej armády a reinagurácii do prezidentského úradu odvolal dlhoročného ministra obrany Sergeja Šojgua a nahradil ho ekonómom a doterajším vicepremiérom Andrejom Belousovom.

Na mieste nehody vlaku mal vypuknúť požiar

Vlak vezúci nešpecifikované produkty vyšiel z koľají pri stanici Kotluban severne od Volgogradu. Na mieste potom podľa ruských úradov vypukol požiar, keď vzplála cisterna s naftou a vagón s drevom. Plamene sa okolo 3:40 miestneho času (2: 40 SELČ) podarilo uhasiť. Telegramový kanál Baza tvrdí, že po útoku dronu vzpláli dva vagóny s pohonnými hmotami a jedna cisterna explodovala. Vykoľajilo podľa neho celkovo deväť vagónov.

Rusko z tohto regiónu, ktorý leží niekoľko sto kilometrov východne od ukrajinskej hranice, pravidelne hlási útoky ukrajinských dronov, potýka sa najmä s útokmi na priemyselnú a logistickú infraštruktúru. Vykoľajenie vlaku je však výnimočné. Ruské agentúry neuvádzajú, či majú úrady podozrenie na konkrétnych páchateľov.

Blinken prišiel na neohlásenú návštevu Ukrajiny 

Americký minister zahraničia Antony Blinken dnes dorazil na neohlásenú návštevu Ukrajiny. V Kyjeve sa stretne okrem iného s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v snahe uistiť predstaviteľov krajiny o pokračujúcej americkej podpore krajiny čeliacej ruskej ofenzíve. Informovali o tom tlačové agentúry.

Blinken prišiel do Kyjeva deň po tom, ako Biely dom informoval, že Ukrajina dostala prvú časť americkej vojenskej pomoci z balíka 61 miliárd dolárov, ktorý Kongres po mesiacoch dohadov schválil koncom apríla.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/Brendan Smialowski/Pool photo via AP)

Podľa jedného z činiteľov americkej diplomacie sprevádzajúcich ministra bude Blinken hovoriť o tom, ako by aktuálne a chystané dodávky amerických zbraní a munície mali vyzerať, aby ukrajinskej armáde pomohli v obrane pred ruskou ofenzívou a umožnili prevziať iniciatívu na bojisku. Šéf americkej diplomacie chce tiež "vyslať silný signál uistenia Ukrajincom, ktorí sú zjavne vo veľmi ťažkej chvíli", citovala spomínaného činiteľa agentúra Reuters.

Ukrajina aj európske krajiny dlhodobo apelovali na USA, aby sa schvaľovaním spomínaného balíka neváhali. Požiadavky republikánov v Kongrese, ktorým odmietali demokrati vyjsť v ústrety, však rokovania nadlho zablokovali. Krátko po aprílovom schválení pomoci vláda prezidenta Joea Bidena oznámila, že Spojené štáty nakúpia pre Ukrajinu rakety do protivzdušných batérií, ďalšie druhy munície, drony či systémy na ich zneškodňovanie. Ukrajina by v týchto dňoch mala dostávať tiež strely dlhého doletu či delostreleckú muníciu. Rusko po viac ako dvoch rokoch od začiatku invázie zosilňuje svoju ofenzívu najmä na východe krajiny, v posledných dňoch Ukrajinci s ťažkosťami odvracajú útoky v Charkovskej oblasti.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu